2011. december 31., szombat

BÚÉK!

Mindenkinek kívánok jó ünneplést mára és boldog új évet jövőre ezekkel a dán édes vajas kekszekkel, amelyeket 20 másodperces kitöltő mázzal díszítettem ki!

Hogy mi az a 20 másodperces kitöltő máz, elmondom jövőre! :))))

U.i.: a kerek kekszek konfettinek próbálják álcázni magukat, míg a háromszögek újév köszöntő papírcsákóknak. :)))

2011. december 30., péntek

Mogyorós brownie

A brownie már régóta rajta van az "egyszer szeretnék ilyet készíteni" listámon. De idáig kellett várni, hogy eljöjjön a nagy alkalom.

Az aprópója az volt, hogy 1) karácsonykor talán kicsit jobban ráérek sütni, 2) van kinek sütni és nem ketten kebelezzük be a teljes süteményt, valamint 3) ideje felhasználni apum saját mogyoró termésének egy részét.

2011. december 27., kedd

Áfonyás panna cotta

Úgy tűnik a panna cottá-ból sosem elég. Íme a legújabb szerzemény az áfonya szószos panna cotta.

2011. december 26., hétfő

Karácsonyi mézeskalács

Isteni finom mézeskalács receptet kaptam nagymamám szomszédjától. Nagyon könnyű elkészíteni, és nagyon könnyű vele dolgozni is. A tavalyi receptnél olyan nehéz volt kinyújtani a tésztát, hogy a csuklóm teljesen bedurrant a végére. Ezt a mostanit viszont, akár egy ujjal is ki lehetett volna nyújtani olyan könnyen kezelhető a tészta.

2011. december 20., kedd

Mézeskalács ihletésű panna cotta

Imádom a panna cottát. Minden mennyiségben meg tudnék enni belőle. Így karácsony közeledtével ihletet merítettem a mézeskalácsból, és elkészítettem az én saját karácsonyi panna cottámat: a fahéjas-szegfűszeges-gyömbéres-narancsos panna cotta fahéjas narancsszósszal. :)))

2011. december 19., hétfő

Fahéjas vörös áfonyás habcsók

Mivel a zabaglione készítésekor megmaradt 3 tojás fehérje, így talán nem meglepő, hogy arra a következtetésre jutottam, hogy itt az ideje habcsókot készíteni.

Két fajtát is készítettem. Ez egyik részét dióval, mogyoróval és mandulával, a másik részét fahéjjal és vörös áfonyával dobtam fel.

2011. december 18., vasárnap

Kóstoló - Panattone és zabaglione

Végre ki tudtam próbálni a panattone-t, mert ezen a hétvégén találtam a boltban egy takaros kis 100 grammos kiszerelést, szemben a korábban látott 1 kilós családi csomaggal.

Ahogy azt kedves milánói kollégámtól megtudtam a pandoro-t valóban a veronaiak mondhatják magukénak, azonban a panattone bizony milánói karácsonyi sütemény. 


2011. december 11., vasárnap

Babaváró dán édes vajas keksz

A héten újabb ürügyem akadt kekszet készíteni, ugyanis vasárnapra hivatalosok voltunk egy "babaváró"-ra. Azért idézőjelben, mert a kismama nem akart hivatalos babavárót tartani, csak egy kis összejövetelt mielőtt jön a baba. De ürügy az ürügy, nem válogattam.

2011. december 9., péntek

Mikulás kekszek 5. rész - Hópehely

A hópehely díszítéséhez a következőkre van szükség:

- cukormáz
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- kék ételfesték
- fogpiszkáló

2011. december 8., csütörtök

Mikulás kekszek 4. rész - Rénszarvas

A rénszarvas díszítéséhez a következőkre van szükség:

- cukormáz
- cukorgyöngy
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- piros és barna ételfesték
- fogpiszkáló

2011. december 7., szerda

Mikulás kekszek 3. rész - Télapó

A télapó díszítéséhez a következőkre van szükség:

- cukormáz
- cukorgyöngyök
- 2-es és 16-os díszítőcső
- habzsák
- piros ételfesték
- fogpiszkáló

2011. december 6., kedd

Mikulás kekszek 2. rész - Hóember

A hóember díszítéséhez a következőkre van szükség:

- cukormáz
- cukorgyöngyök
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- barna ételfesték
- fogpiszkáló

2011. december 5., hétfő

Mikulás kekszek 1. rész - Receptek

Ez a felé édes aprósütemény ("sugar cookie") nagyon népszerű Amerikában. Azt is kimerem jelenteni, hogy a muffin ("cupcake") népszerűségével vetekszik. Bár mintha olvastam volna valahol, hogy amit mi muffin-ként ismerünk az nem ugyanaz, mint a cupcake. De ennek majd még utánanézek.

Amerikai édes aprósütemény receptet százával lehet találni az interneten. Nem sokban különböznek egymástól. Nekem az egyik kedvenc oldalam "The Sweet Adventures of Sugarbelle" oldala, ahonnan a recepteket választottam. De mivel azokból vagy tonnányi süti lett volna, így redukáltam az adagokat.

2011. december 4., vasárnap

Kekszek a Mikulás csomagban

Már egy ideje kacérkodom a keksz díszítéssel, de most először próbáltam ki az interneten látott sok-sok technika némelyikét.

2011. december 3., szombat

Egyszerű vanília sodó

Az első Pandoro után felbátorodva két hétre rá megvettük a második Pandoro-nkat. Mivel Vica megjegyzésében arról ír, hogy nagyon finom vaníliakrémmel és tejszínhabbal, így készítettem hozzá egy kis vanília sodót.

Az alap vanília sodó pedig nem más, mint tojás sárgája, cukor és tej. No meg egy kis vanília aroma, így gyorsan neki is láttam, hogy méltó reggelink lehessen.