Még mindig farsangi hangulatban. :)))
A Szellem a fazékban blogon, duendénél találtam vagy úgy egy hete ezt a szupert yorkshire puding receptet. Egyből beleszerettem két dolog miatt is:
1) Nem gigászi mennyiségű olajban kell kisütni.
2) Egyszerű alapanyagok, egyszerű elkészítés.
Az én verzióm ugyan nem gránátalma sziruppal, hanem vanília sodóval készült, amit már a pandorohoz is készítettem. Szinte elronthatatlan. Szuper. Köszönöm, hogy feltetted ezt a receptet.
Oldalak
▼
2012. február 26., vasárnap
2012. február 25., szombat
Farsangi fánk almából
Hoppá úgy tűnik, hogy a farsangon már épp túl vagyunk. :)))
Csak most szembesültem azzal, hogy a farsang vízkereszttől, tehát január 6-tól múlt hét keddig tartott, és szerdától már a Húsvét előtti 40 napos nagyböjt kezdődött. A fánkot így talán már kicsit későn készítettem. Mentségemre legyen mondva eddig én azt hittem, hogy a FARSANG az eredeti farsangi időszak utolsó 3 napjával kezdődik. :))) Lehet, hogy eme hiányosságomat nem kellene ország-világ előtt kiteregetnem. :)))
Na mindegy. Az úgy történt, hogy amikor a farsangra gondoltam, a fánk jutott eszembe, illetve az isteni finom szalagos fánk mellé járó olajszag. :))) Tudom-tudom, illúzióromboló vagyok. :))) Így elkezdtem ihlet után nézni, és rátaláltam a bundás almára. amit egy kicsit tovább gondoltam. Ebből lettek a fahéjas almakarikák amerikai palacsinta bundában.
Csak most szembesültem azzal, hogy a farsang vízkereszttől, tehát január 6-tól múlt hét keddig tartott, és szerdától már a Húsvét előtti 40 napos nagyböjt kezdődött. A fánkot így talán már kicsit későn készítettem. Mentségemre legyen mondva eddig én azt hittem, hogy a FARSANG az eredeti farsangi időszak utolsó 3 napjával kezdődik. :))) Lehet, hogy eme hiányosságomat nem kellene ország-világ előtt kiteregetnem. :)))
Na mindegy. Az úgy történt, hogy amikor a farsangra gondoltam, a fánk jutott eszembe, illetve az isteni finom szalagos fánk mellé járó olajszag. :))) Tudom-tudom, illúzióromboló vagyok. :))) Így elkezdtem ihlet után nézni, és rátaláltam a bundás almára. amit egy kicsit tovább gondoltam. Ebből lettek a fahéjas almakarikák amerikai palacsinta bundában.
2012. február 21., kedd
TWD 2 - Tripla csokis amarettis pitetorta
Eljött az ideje a második "Baking with Julia" receptnek. Először is hadd kezdjem a következővel:
WOW!
Imádtam. Én is és férjem is. Igazi olvadt csokibomba egy halvány mandulás beütéssel. Nagyon hasonlított a csokoládé vulkánhoz vagy a csokoládé szufléhoz. Csupán azt sajnáltuk, hogy fagyasztó híján nem tudtuk megspékelni egy kis vanília fagylalttal. Úgy még jobb lett volna.
WOW!
Imádtam. Én is és férjem is. Igazi olvadt csokibomba egy halvány mandulás beütéssel. Nagyon hasonlított a csokoládé vulkánhoz vagy a csokoládé szufléhoz. Csupán azt sajnáltuk, hogy fagyasztó híján nem tudtuk megspékelni egy kis vanília fagylalttal. Úgy még jobb lett volna.
2012. február 19., vasárnap
Kókuszos hatlapos torta
Egyik kedves kollégánőmnek tegnap volt a szülinapja. Kb. egy hónappal ezelőtt, amikor a meghívás érkezett, azonnal lecsaptam az alkalomra, hogy hadd készítsem én a(z egyik) szülinapi tortát.
És igent mondott. Főleg mivel közben kiderült, hogy még sosem volt ilyen marcipán borítású szülinapi tortája. A torta kókuszos lett, mivel ez a kedvence.
Ez utóbbi kérés meglehetősen nagy kihívás elé állított, mivel még sosem készítettem kókuszkrémet vagy bármilyen kókuszos sütit, a kókuszgolyón kívül. Bár az is inkább csokigolyó kókuszreszelékben megforgatva.
Folyamatosan bújtam a szakácskönyveket és az internetet, mire megleltem a megfelelő recepteket, amiből kiindulhattam.
És igent mondott. Főleg mivel közben kiderült, hogy még sosem volt ilyen marcipán borítású szülinapi tortája. A torta kókuszos lett, mivel ez a kedvence.
Ez utóbbi kérés meglehetősen nagy kihívás elé állított, mivel még sosem készítettem kókuszkrémet vagy bármilyen kókuszos sütit, a kókuszgolyón kívül. Bár az is inkább csokigolyó kókuszreszelékben megforgatva.
Folyamatosan bújtam a szakácskönyveket és az internetet, mire megleltem a megfelelő recepteket, amiből kiindulhattam.
2012. február 14., kedd
Valentin napi kekszek
Boldog Valentin napot mindenkinek!
Abban biztos voltam, hogy ilyen szívecskés kekszet kell készítenem, de mégis valami különlegeset szerettem volna.
Már korábban rábukkantam a "Brush emboidery" technikára, amit magyarul akár úgy is hívhatnánk, hogy ecsettel való maszatolás. Itt van egy video arról, hogy hogyan is készül.
A technika alapjában nagyon egyszerű, csak a cukormáz állagát kell jól eltalálni. :)))
Abban biztos voltam, hogy ilyen szívecskés kekszet kell készítenem, de mégis valami különlegeset szerettem volna.
Már korábban rábukkantam a "Brush emboidery" technikára, amit magyarul akár úgy is hívhatnánk, hogy ecsettel való maszatolás. Itt van egy video arról, hogy hogyan is készül.
A technika alapjában nagyon egyszerű, csak a cukormáz állagát kell jól eltalálni. :)))
2012. február 12., vasárnap
Körtés mandulakrémes galette
Már egy ideje kinéztem magamnak a frangipán krémet, vagy más nevén a sült mandulakrémet. Főleg azóta, amióta a három királyok ünnepén kóstoltam egy frangipánkrémmel töltött leveles tésztás galette-t.
Múlt héten, pedig megláttam a "Tarte Bourdaloue", ami egy tipikus francia pitetorta sült mandulakrémmel és körtével.
A galette nem csak leveles tésztából készülhet. A klasszikus vízkereszti galette persze abból. Chiesi-nél a mandulasarokban például van egy remek recept rá. A galette lényege pedig, hogy lapos legyen és kerek alakú, az oldalát pedig csak be kell hajtani. Ilyen egyszerű. :))
Múlt héten, pedig megláttam a "Tarte Bourdaloue", ami egy tipikus francia pitetorta sült mandulakrémmel és körtével.
A galette nem csak leveles tésztából készülhet. A klasszikus vízkereszti galette persze abból. Chiesi-nél a mandulasarokban például van egy remek recept rá. A galette lényege pedig, hogy lapos legyen és kerek alakú, az oldalát pedig csak be kell hajtani. Ilyen egyszerű. :))
2012. február 9., csütörtök
Csokis cupcake szaloncukorral
Az ötlet onnan jött, hogy már egy ideje ide-oda tologatom a Karácsonyról megmaradt kb. 10 darab szaloncukrot. Már rég nem vagyok olyan karácsonyi hangulatban, hogy még februárban is szaloncukrot majszoljak. De akkor mi legyen vele?
Legyen sima csokoládés muffin és abba majd belekockázom a szaloncukrokat. De hol találok cupcake receptet?
Nagy keresésbe kezdtem, amiközben találtam van egy tonna cupcake meg egy tonna muffin receptet. Én eddig szinonímaként használtam a kettőt, de mind kiderült, bizony nagyon helytelenül tettem. Akik nem ismerik azok kedvéért. Van egy olyan blog, hogy cuppcake.blog.hu, ahol nagyon klassz bejegyzést találtam a cupcake történetéről és a muffin-cupcake különbségről.
Legyen sima csokoládés muffin és abba majd belekockázom a szaloncukrokat. De hol találok cupcake receptet?
Nagy keresésbe kezdtem, amiközben találtam van egy tonna cupcake meg egy tonna muffin receptet. Én eddig szinonímaként használtam a kettőt, de mind kiderült, bizony nagyon helytelenül tettem. Akik nem ismerik azok kedvéért. Van egy olyan blog, hogy cuppcake.blog.hu, ahol nagyon klassz bejegyzést találtam a cupcake történetéről és a muffin-cupcake különbségről.
2012. február 7., kedd
TWD 1. - Pizzás fehér cipó
Nagyon izgatottam álltam neki az első TWD feladatnak, ami két fehér cipó elkészítése volt. (Én végül feleztem a receptet, és a kétszemélyes háztartásommal számolva csak egy cipót készítettem.)
Már megint egy kelt tészta. - gondoltam. A korábbi két próbálkozásom (fokhagymás sajtos kiflik és kakaós csiga), azért még nem hozta meg teljesen a lelkesedésemet a kelt tészta iránt. Szerintem a kelt tészta abszolút a nehezebb tésztafélék közé tartozik, és eddig nagyon is jól el voltam a különböző omlós tésztákkal. De hát a feladat az feladat.
Már megint egy kelt tészta. - gondoltam. A korábbi két próbálkozásom (fokhagymás sajtos kiflik és kakaós csiga), azért még nem hozta meg teljesen a lelkesedésemet a kelt tészta iránt. Szerintem a kelt tészta abszolút a nehezebb tésztafélék közé tartozik, és eddig nagyon is jól el voltam a különböző omlós tésztákkal. De hát a feladat az feladat.
2012. február 3., péntek
TWD - Főzzünk együtt!!!
A héten csatlakoztam egy online főzzünk együtt közösséghez, a "Tuesdays with Dorie"-hoz.
De mi is ez a TWD?
De mi is ez a TWD?
2012. február 1., szerda
Mákos guba sült vanília sodóval
Nagyon-nagyon rég nem ettem már mákos gubát, de ezen a hétvégén végre találtam darált mákot.
Igen-igen, nem olyan egyszerű ám mákot venni itt Luxembourgban. Vagy meglátogatsz valami kelet-európai kis üzletet vagy átautózol Németországba. Jó, nincs igazán messze a határ, fél óra alatt simán megjárható az út, de akkor is. :)))
Nem akartam csak ilyen mezei mákos gubát készíteni, ez mégiscsak egy gasztroblog vagy mi a fene. :))) Persze nem én vagyok az egyedüli, aki azt gondolja, hogy vanília sodóval mennyi a mákos guba, de sehol nem láttam, hogy kipróbálta-e már valaki sült sodóval. :))) Ha még te sem, íme a recept.
Igen-igen, nem olyan egyszerű ám mákot venni itt Luxembourgban. Vagy meglátogatsz valami kelet-európai kis üzletet vagy átautózol Németországba. Jó, nincs igazán messze a határ, fél óra alatt simán megjárható az út, de akkor is. :)))
Nem akartam csak ilyen mezei mákos gubát készíteni, ez mégiscsak egy gasztroblog vagy mi a fene. :))) Persze nem én vagyok az egyedüli, aki azt gondolja, hogy vanília sodóval mennyi a mákos guba, de sehol nem láttam, hogy kipróbálta-e már valaki sült sodóval. :))) Ha még te sem, íme a recept.