Egyik kedves kollégám, Eleftheria születésnapjára készítettem ezt a francia pitetortát, hiszen a leadott rendelés szerint csokitortát kért. Mivel korábban Évitől (másik kedves kollégám) kaptam egy szuper csokihabos torta receptet, így mindenképp ebből szerettem volna kiindulni. Valamint a korábbi mogyorós biscotti sütése során kimaradt vagy 100 g pörkölt mogyoró, így született meg a rumos Snickers torta ötlete, ami a következő négy részből állt.
- Paté Sablée
- Karamell
- Pörkölt mogyoró
- Rumos csokihab
HOZZÁVALÓK
10 dkg (3,5 oz) nyírfacukor avagy Xukor
2 egész tojás
24 dkg (8,5 oz) finom liszt
1 teáskanál só
KARAMELL
1,25 dl tejszín
20 dkg (7 oz) nyirfacukor avagy Xukor
Először a tejszínt egy kis lábasban felforraltam, majd félretettem.
Egy másik lábasba beletettem a cukrot és adtam hozzá 5 evőkanál vizet. Max. hőmérsékleten FOLYAMATOS kevergetés mellett felforraltam. Ez szerintem 5 percbe sem telt. :)) Amikor a cukor elkezd forrni, utána már nem szabad keverni, csak folyamatosan figyelni. Mivel a cukor nagyon gyorsan barnul, sőt még azután is sokat sötétedik, hogy lekerül a tűzhelyről, tudtam, hogy még időben le kell venni. Amikor szép világosbarna, akkor kell levenni. Átkeverni, hogy egyenletes színt kapjon, és fél percen belül meg is kaptuk a szép sötét borostyán színű karamellünket.
A tejszínt nagyon apránként kell beleönteni, mert fel-felfröccsen, meg serceg, meg gőzöl. Ilyenkor még túl forró ahhoz, hogy a tésztára lehessen önteni. Ha esetleg túl sokáig várnánk, és bekeményedne, csak pár másodperc kell neki max. hőmérsékleten, hogy megint folyékony állagú legyen.
PÖRKÖLT MOGYORÓ
RUMOS CSOKIHAB
HOZZÁVALÓK
5 dl / 500 g tejszín
100 g étcsoki
50 g tejcsoki
200 g nutella
1 teáskanál rum aroma (opcionális)
A csokihab elkészítése valóban nem nagy ördöngösség. Gőzfürdőben fel kell olvasztani az összes csokit a nutellával. Miközben hűl az olvasztott nutellás csoki, felverjük a tejszínt jó kemény habnak. Nagymamám intő szavai mellett "Felvert tejszínhabot semmilyen meleg krémbe nem keverj bele, várd meg, amíg elhűl!" most tényleg vártam. Robotgéppel dolgoztam össze a csokit és a tejszínt. Opcionálisan lehet beletenni ekkor egy kis rum aromát, de ha eredeti Snickers tortát akartok, akkor ez elhagyható.
ÖSSZEÁLLÍTÁS
Először az pitetorta alját megtöltöttem az apróra darabolt pörkölt mogyoróval. Majd óvatosan ráöntöttem a folyékony karamellt kb. 1-2 mm vastagságban. Fakanállal szépen elegyengettem. Végül jöhetett a csokihab. Tálalás előtt irány a hűtő legalább 2 órára.
U.i.: A 25 gyertyát mire meggyújtottuk és a szülinapos elfújta, annyi idő telt el, hogy a csokihab kicsit jobban kiengedett a kelleténél. :))) Természetesen az élvezetéböl ez semmit nem vett el. :)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése