Mindenkinek kívánok jó ünneplést mára és boldog új évet jövőre ezekkel a dán édes vajas kekszekkel, amelyeket 20 másodperces kitöltő mázzal díszítettem ki!
Hogy mi az a 20 másodperces kitöltő máz, elmondom jövőre! :))))
U.i.: a kerek kekszek konfettinek próbálják álcázni magukat, míg a háromszögek újév köszöntő papírcsákóknak. :)))
Oldalak
▼
2011. december 31., szombat
2011. december 30., péntek
Mogyorós brownie
Az aprópója az volt, hogy 1) karácsonykor talán kicsit jobban ráérek sütni, 2) van kinek sütni és nem ketten kebelezzük be a teljes süteményt, valamint 3) ideje felhasználni apum saját mogyoró termésének egy részét.
2011. december 27., kedd
2011. december 26., hétfő
Karácsonyi mézeskalács
Isteni finom mézeskalács receptet kaptam nagymamám szomszédjától. Nagyon könnyű elkészíteni, és nagyon könnyű vele dolgozni is. A tavalyi receptnél olyan nehéz volt kinyújtani a tésztát, hogy a csuklóm teljesen bedurrant a végére. Ezt a mostanit viszont, akár egy ujjal is ki lehetett volna nyújtani olyan könnyen kezelhető a tészta.
2011. december 20., kedd
Mézeskalács ihletésű panna cotta
Imádom a panna cottát. Minden mennyiségben meg tudnék enni belőle. Így karácsony közeledtével ihletet merítettem a mézeskalácsból, és elkészítettem az én saját karácsonyi panna cottámat: a fahéjas-szegfűszeges-gyömbéres-narancsos panna cotta fahéjas narancsszósszal. :)))
2011. december 19., hétfő
Fahéjas vörös áfonyás habcsók
Mivel a zabaglione készítésekor megmaradt 3 tojás fehérje, így talán nem meglepő, hogy arra a következtetésre jutottam, hogy itt az ideje habcsókot készíteni.
Két fajtát is készítettem. Ez egyik részét dióval, mogyoróval és mandulával, a másik részét fahéjjal és vörös áfonyával dobtam fel.
Két fajtát is készítettem. Ez egyik részét dióval, mogyoróval és mandulával, a másik részét fahéjjal és vörös áfonyával dobtam fel.
2011. december 18., vasárnap
Kóstoló - Panattone és zabaglione
Végre ki tudtam próbálni a panattone-t, mert ezen a hétvégén találtam a boltban egy takaros kis 100 grammos kiszerelést, szemben a korábban látott 1 kilós családi csomaggal.
Ahogy azt kedves milánói kollégámtól megtudtam a pandoro-t valóban a veronaiak mondhatják magukénak, azonban a panattone bizony milánói karácsonyi sütemény.
Ahogy azt kedves milánói kollégámtól megtudtam a pandoro-t valóban a veronaiak mondhatják magukénak, azonban a panattone bizony milánói karácsonyi sütemény.
2011. december 11., vasárnap
Babaváró dán édes vajas keksz
A héten újabb ürügyem akadt kekszet készíteni, ugyanis vasárnapra hivatalosok voltunk egy "babaváró"-ra. Azért idézőjelben, mert a kismama nem akart hivatalos babavárót tartani, csak egy kis összejövetelt mielőtt jön a baba. De ürügy az ürügy, nem válogattam.
2011. december 9., péntek
Mikulás kekszek 5. rész - Hópehely
A hópehely díszítéséhez a következőkre van szükség:
- cukormáz
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- kék ételfesték
- fogpiszkáló
- cukormáz
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- kék ételfesték
- fogpiszkáló
2011. december 8., csütörtök
Mikulás kekszek 4. rész - Rénszarvas
A rénszarvas díszítéséhez a következőkre van szükség:
- cukormáz
- cukorgyöngy
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- piros és barna ételfesték
- fogpiszkáló
- cukormáz
- cukorgyöngy
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- piros és barna ételfesték
- fogpiszkáló
2011. december 7., szerda
Mikulás kekszek 3. rész - Télapó
A télapó díszítéséhez a következőkre van szükség:
- cukormáz
- cukorgyöngyök
- 2-es és 16-os díszítőcső
- habzsák
- piros ételfesték
- fogpiszkáló
- cukormáz
- cukorgyöngyök
- 2-es és 16-os díszítőcső
- habzsák
- piros ételfesték
- fogpiszkáló
2011. december 6., kedd
Mikulás kekszek 2. rész - Hóember
A hóember díszítéséhez a következőkre van szükség:
- cukormáz
- cukorgyöngyök
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- barna ételfesték
- fogpiszkáló
- cukormáz
- cukorgyöngyök
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- barna ételfesték
- fogpiszkáló
2011. december 5., hétfő
Mikulás kekszek 1. rész - Receptek
Ez a felé édes aprósütemény ("sugar cookie") nagyon népszerű Amerikában. Azt is kimerem jelenteni, hogy a muffin ("cupcake") népszerűségével vetekszik. Bár mintha olvastam volna valahol, hogy amit mi muffin-ként ismerünk az nem ugyanaz, mint a cupcake. De ennek majd még utánanézek.
Amerikai édes aprósütemény receptet százával lehet találni az interneten. Nem sokban különböznek egymástól. Nekem az egyik kedvenc oldalam "The Sweet Adventures of Sugarbelle" oldala, ahonnan a recepteket választottam. De mivel azokból vagy tonnányi süti lett volna, így redukáltam az adagokat.
Amerikai édes aprósütemény receptet százával lehet találni az interneten. Nem sokban különböznek egymástól. Nekem az egyik kedvenc oldalam "The Sweet Adventures of Sugarbelle" oldala, ahonnan a recepteket választottam. De mivel azokból vagy tonnányi süti lett volna, így redukáltam az adagokat.
2011. december 4., vasárnap
Kekszek a Mikulás csomagban
Már egy ideje kacérkodom a keksz díszítéssel, de most először próbáltam ki az interneten látott sok-sok technika némelyikét.
2011. december 3., szombat
Egyszerű vanília sodó
Az első Pandoro után felbátorodva két hétre rá megvettük a második Pandoro-nkat. Mivel Vica megjegyzésében arról ír, hogy nagyon finom vaníliakrémmel és tejszínhabbal, így készítettem hozzá egy kis vanília sodót.
Az alap vanília sodó pedig nem más, mint tojás sárgája, cukor és tej. No meg egy kis vanília aroma, így gyorsan neki is láttam, hogy méltó reggelink lehessen.
2011. november 28., hétfő
Moelleux au chocolat (francia csokis süti)
Az itteni cukrászdák közül sokan árulnak moelleux au chocolat-t (ejtsd: moállő ó sokolá). Nekem kinézetre nagyon hasonlít a csokoládé szuflé-hoz, amit szintén szoktam készíteni. Erről jut eszembe, hogy a blogon még nem is írta róla. Majd bepótoljuk. :)))
Szóval a moelleux au chocolat receptjét itt találtam. A hozzávalók abszolút megegyeznek a szuflé-val, annyi különbséggel, hogy a tojás fehérjét itt nem kell külön felverni. A süteményt kb. 20 perc elkészíteni, és kb. ugyanannyi idő kisütni. Gyors, egyszerű és finom. A recepten annyit változtattam csak, hogy mivel elég soknak tartottam a kristálycukrot, így az extra csomag vaníliás cukrot inkább lecseréltem vanília aromára.
2011. november 26., szombat
Fokhagymás sajtos kiflik
Mónika (alias "kreatív konyha") fokhagymás sajtos kiflijére most pénteken találtam rá, és meg kell hogy mondjam szerelem volt első látásra. Annak ellenére, hogy sajnos az internet még nem közvetíti az illatokat, az orromat mégis azonnal megcsapta a fokhagyma illata. A másik süteményt, amit mára terveztem, rögtön ki is ütötte a nyeregből.
2011. november 25., péntek
Kóstoló - Pandoro, a veronai karácsonyi süti
Egy hete az élelmiszer üzleteket ellepték a Pandoro hatalmas dobozai. Láttam már korábban is őket, de valahogy eddig egyszer sem jutott eszembe venni belőlük. Egyrészt mert akkoráknak tűntek, mint ami egy 10 személyes családnak készült, másrészt az előrecsomagolt süteményekkel nekem mindig az a bajon - amellett hogy rengeteg olyan összetevője van ami a "természetben" is megtalálható :) - hogy érzem az ízén, hogy tartósított, mely borzasztóan el tudja rontani az egész élményt.
Ezek alapján érezhető, hogy milyen szkeptikusan álltam szegény Pandoro-hoz. Hétvégén azonban az óriás Pandoro kupacok között találtam egy nagyon kis helyes 100 grammos kiszerelést is. A gyártó természetesen azt állította magáról, hogy ez Olaszország legjobb Pandoro-ját. Mit tehet ilyen esetben egy kezdő gasztroblogger? Hát persze, hogy megveszi.
Ezek alapján érezhető, hogy milyen szkeptikusan álltam szegény Pandoro-hoz. Hétvégén azonban az óriás Pandoro kupacok között találtam egy nagyon kis helyes 100 grammos kiszerelést is. A gyártó természetesen azt állította magáról, hogy ez Olaszország legjobb Pandoro-ját. Mit tehet ilyen esetben egy kezdő gasztroblogger? Hát persze, hogy megveszi.
2011. november 24., csütörtök
Almás kekszek minden jóval
Úgy tűnik, örököltem nagymamámtól azt az elvet, hogy ha lehet mindent fel kell használni, mielőtt még elromlana.
Hétfő óta szemezek az almákkal a gyümölcskosárban. Nem volt kedvem magában megenni őket. De vajon mihez kezdhetnék velük, mielőtt még megbarnulnak? Aztán eszembe jutott. Átalakítom a tripla csokis amerikai süti receptet. Sőt mintha láttam volna a szekrénybe még egy kis csomag dió, mogyoró, mandula mix-et. Dadàààààààààm és így született meg az almás keksz. Abszolút saját kísérletezés eredménye.
2011. november 20., vasárnap
Csokitorta gesztenyepürével és marcipán forgáccsal
David Lebovitz csoki tortáját már október eleje óta ki akartam próbálni, csak a cukor karamellizálása - a korábbi tapasztalataim miatt - még mindig ijesztőnek tűnt. De összeszedtem a bátorságom.
Valamint mindig is foglalkoztatott az a gondolat, hogy a Mozart-golyó milyen finom lehetne nugát helyett gesztenyepürével. Így mivel végre sikerült egy olyan hozzávalót választanom, aminek szezonja van, lelkesen láttam neki a csoki torta és a házilag készített mascarponés gesztenye püré elkészítésének.
2011. november 19., szombat
Málnás mascarpone krém
Imádom a mascarpone-t, és amikor csak lehet megpróbálom belecsempészni valahogy a receptbe. A mascarpone szerintem egyszerűen mindenhez passzol. Tudom, hogy nincs málnaszezon, de nem bírtam júliusig várni, úgy hiányzott már a málna.
2011. november 15., kedd
Mangós panna cotta
2011. november 12., szombat
Vörös áfonyás panna cotta
2011. november 8., kedd
Történetek - Mi is az a tarte tatin?

2011. november 6., vasárnap
Panni mama tejpitéje
Tejpite, tejes pite, intelligens krémes. Mind a három név ezt a végtelenül egyszerű, de mégis ellenállhatatlanul finom édességet takarja. Legtöbben tortaként vagy vastag süteményként készítik el, de nem az én nagymamám, ő ugyanis vékonyra süti és a végén feltekeri. Amikor kész, mint a piranhák rárepülünk és 2 perc alatt eltüntetjük. Általában egy tepsi nem is elég belőle. :)))
2011. október 31., hétfő
Ganache (Banános-csokis kosárka)
De mi is az a ganache?
Úgy gondoltam, hogy a nagyon hangzatos francia elnevezés mögött, biztos valami speciális csokoládékrém rejtőzik. De tévedtem, mivel a ganache nagyon is egyszerű.
2011. október 30., vasárnap
Kóstoló - "Macaron" a Namurból
Már korábban is hallottam, hogy a legjobb cukrászdák egyike a Namur, és tegnap a belvárosi keresgélés alatt (sehol nem találtam könyvesboltot) egyszer csak előttem termett a Namur bejárata.
2011. október 29., szombat
Fahéjas tarte tatin

Éreztem én, hogy nagy fába vágom a fejszém, mivel az interneten rengeteg video van, ami részletesen, lépésről lépésre mutatja be a torta készítését. De vettem egy nagy levegőt és nekiláttam.
2011. október 27., csütörtök
Kóstoló - Első találkozás a panna cottával
A panna cotta számomra az az édesség, amit a crème caramel-lel folyamatosan, a crème brulée-vel ritkàn összekeverek.
Amikor Nándi névnapján vacsorázni voltunk egy Vapiano nevű étteremben, és megláttam a panna cottát az étlapon, azonnal tudtam, hogy ezt most nekem ki kell probálnom.
2011. október 23., vasárnap
Tripla csokis amerikai süti (cookie)
Még csak egyszer készítettem, de máris imádom. Sőt bátran állíthatom, hogy az egyik kedvenc sütim lett. :))
És ez nem más, mint a tripla csokis amerikai lapos süti, a cookie.
És ez nem más, mint a tripla csokis amerikai lapos süti, a cookie.
2011. október 22., szombat
Szőlős kosárka
Sok szőlőm volt még, így elkezdtem gondolkozni és keresni a neten, hogy milyen süteményt lehetne szőlővel készíteni. És találtam egy jó krémet, ami nagyon megtetszett.
Összetevők: mascarpone, tejszín, méz, reszelt citromhéj.
Összetevők: mascarpone, tejszín, méz, reszelt citromhéj.
2011. október 8., szombat
Francia almatorta - Jane Price után szabadon
Azért neveztem el "Almatortának - Jane Price után szabadon", mivel a "Nélkülözhetetlen desszertek" című könyvében találtam az alapreceptet.
Maga a torta elkészítése nagyon egyszerű, de kicsit hosszú, mivel több fázisból áll.
2011. október 7., péntek
Tulipános torta
A torta díszítése elég időigényes volt, mivel az első alkotórésztől az utolsó alkotórészig saját magam készítettem. A tulipánok, a kosár és a fű elkészítése kb. 3 órát vett igénybe, de ehhez persze hozzátartozik, hogy még elég lassan dolgozom. :))))
2011. október 2., vasárnap
Orchidea marcipánból
A torta receptet köszönöm Tortaimádó Mariann-nak.
A marcipán borítás trükkjeit pedig a www.desszertmester.hu tortadíszítő tanfolyamán tanultam.
A marcipán borítás trükkjeit pedig a www.desszertmester.hu tortadíszítő tanfolyamán tanultam.