2011. december 11., vasárnap

Babaváró dán édes vajas keksz

A héten újabb ürügyem akadt kekszet készíteni, ugyanis vasárnapra hivatalosok voltunk egy "babaváró"-ra. Azért idézőjelben, mert a kismama nem akart hivatalos babavárót tartani, csak egy kis összejövetelt mielőtt jön a baba. De ürügy az ürügy, nem válogattam.

Így pénteken megsütöttem, szombat délután meg kidíszítettem a kekszeket. A Mikulás kekszek receptet akartam először újra megcsinálni, de aztán meggondoltam magam és vaníliás kekszeket készítettem. Valamit kevésbé édesre vettem a figurát. :))) Az íze teljesen olyan lett, mint azok a dán édes vajas kekszek, amelyeknek kristálycukrot szórnak a tetejére és ilyen kerek fémdobozban árulják őket. Férjem szerint ezek még jobban is ízlettek neki, igaz ő nem szereti a marcipánt, így nem meglepő, hogy a mandula aromás kekszek nem lettek a kedvencei.

DÁN ÉDES VAJAS SÜTEMÉNY

HOZZÁVALÓK

200 g liszt
113 g szoba hőmérsékletű teavaj
55g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 teáskanál  só
1 teáskanál sütőpor
fél kávéskanál vaníliaaroma

Először a vajat. a vanília aromát és a kristálycukrot habosra kevertem. Külön tálban összekevertem a lisztet, a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot. És apránként hozzáadtam. A végén már kézzel gyúrtam. A tészta nagyon puha lesz, úgy tűnik, mintha folyamatosan szétmállna az ember kezében. Ha nem akar összeállni, akkor max. egy teáskanál vizet adj hozzá. A tészta kinyújtása kisebb kihívás, hogy ne repedjen meg, de ha nem nyomjuk nagyon és folyamatosan negyedeket fordítunk rajta, akkor nem lesz gond. Néha még vissza-visszanyomogattam a szélét, mert a nyújtásnál mindig a széle lesz a legvékonyabb. Olyan 4 mm-es nyújtottam. És kör alakú süteményeket szaggattam belőle. 200 fokos előmelegített sütőben 5-6 percig sütöttem. Itt sem szabad hogy akár egy kicsit is megbarnuljon a széle. Egy tepsit a háromból nekem is sikerült későn kivenni.

DÍSZÍTÉS

HOZZÁVALÓK

- alap és kitöltő cukormáz
- 2-es díszítőcső
- habzsák
- barna, sárga, kék, rózsaszín, narancssárga ételfesték

- cukorgyöngyök
- fogpiszkáló


KACSA

 

Először sárga és kék alap cukormázzal meghúztam a kontúrt. Majd sárga és kék kitöltő cukormázzal töltöttem fel a részeket. A sárgánál vártam egy kicsit, hogy valamennyire megszáradjon, mielőtt a kéket kitöltöttem. Így elkerültem, hogy ne folyjon össze. A narancssárga részleteket narancssárga alap cukormázzal tettem rá. A szem egy apró pötty fehér alap cukormáz és egy zöld cukorgyöngy.


 BABA

 

Rózsaszín alap cukormázzal megrajzoltam a kontúrt, majd rózsaszín kitöltő cukormázzal feltöltöttem. Mivel ez elég nagy felület, így egy kicsit tovább kellett várni a száradással, mint a többinél.

Barna alap cukormázból készült a haja és kék kitöltő cukormázzal a cumija. A szeme ugyanúgy készült, mint a kacsáé.


BABARUHA

 

Először barna és kék alap cukormázzal megrajzoltam a kontúrt. Most vettem észre, hogy az 1. lépés képe nem jókor készült, mivel a ruha alsó részén lévő barna részt természetesen még a kitöltés előtt készítettem fel.

Utánajött a kék kitöltő cukormáz és a ruha nagy részének kitöltése. Itt is várni kell egy kicsit, mire annyira megdermed, hogy a cukorgyöngyök nem ragadnak bele.

Bármilyen színű kitöltő cukormázzal kitölthető a cukorgyöngyök alatti rész. Nálam épp a sárga volt a kéznél, mivel a kacsával pont végeztem előtte.

BABAKOCSI

 

 

Itt is először barna és kék alap cukormázzal megrajzoltam a retro babakocsi kontúrját. Egy kicsit hagytam száradni a barna kontúrt, mielőtt a kosármintát rárajzoltam. Ez ugyanaz a minta, mind a tulipános torta oldala. Íme a minta. Minden szín egy újabb lépés.
Ezután jött a kitöltés. Itt kipróbáltam egy új technikát. Az lett volna a lényeg, hogy amíg még nem szárad meg a kitöltő cukormáz egy másik színnel húzok bele vonalakat és fogpiszkálóval vonalakat húzok bele merőlegesen. Kék alap cukormázat húztam bele, de így utólag, jobb lett volna ha kitöltő cukormázat használok. Azzal szerintem szebben el lehetett volna kenni a vonalakat. Na majd legközelebb.

BABA TALP

 


A baba talpak voltak a leghamarabb készen. Kék alap cukormázzal megrajzoltam a kontúrt és a lábujjakat, majd kék kitöltő cukormázzal feltöltöttem a talpat. És kész is.

5 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuper!!!!

    VálaszTörlés
  2. Hihetetlen cukik...!!!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Emese! Valentin napra gondoltam ellesek Toled valamit, es megtalaltam a babas kekszeket, te jo eg, hogy ezzel mennyit meloztal! Mi meg felfaltuk konyortelenul.. :) A dobozod mar utazott par ezer km-t, mert azota is a kocsiban van.. Tovabbi sok sikert suti fronton, irto ugyes vagy!

    VálaszTörlés