2012. április 12., csütörtök

Brownie tojáshéjban

Igen-igen tojáshéjban. Jól látod. Én is meglepődtem, amikor találkoztam ezzel a recepttel. Szerintem szuper ötletes, hogy tojás formájú sütijeid legyenek, de azért hozzáteszem, hogy nem két perc mire elkészülnek. :)))

Szokásomtól teljesen eltérően pontról pontra követtem a receptet, amit ezen a blogon találtam.










HOZZÁVALÓK (12-16 tojáshéjhoz)

200g étcsokoládé
55g vaj
3 tojás
110g porcukor
1 teáskanál vanília aroma
csipet só
140 g liszt
3 evőkanál kakaópor

Olvasszuk meg gőz fölött a csokoládét és a vajat. Közben kézi robotgéppel keverjük habosra a tojást és a cukrot. Ezután adjuk hozzá a vanília aromát és az olvasztott csokis vajas masszát. Végül jöhet a liszt, a só és a kakaópor.

Tegyünk egy kis olajat a tojáshéjakba. Csepegtessük ki a felesleget, majd töltsük meg a tojásokat háromnegyedig. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük a tojásokat kb. 15 percig.

HASZNOS TIPPEK

- Tojásokat csak az egyik oldalon kell kilyukasztani, amit én úgy oldottam meg, hogy a vágódeszka sarkához ütöttem és fogpiszkálóval probáltam kivarázsolni belőle a tartalmát.
- Nem kell olyan pici lyuk, mint egy kifújt tojásnál, mert különben sosem végzel a megtöltéssel.
- Hogy a tojások sterilek legyenek, először alaposan átmostam őket, majd kb. 15 percre ecetes vízbe sülyesztettem őket.
- Ilyen fa rablóhús pálcikákra húztam a megmosott tojáshéjakat, hogy azokon szépen kiszáradjanak és a felesleges víz is kifolyjon belőlük.
- Sima habzsákot érdemes használni a megtöltéskor, ugyanis a műanyag üveges megoldás nem működött olyan jól, mint gondoltam. Nehéz volt nyomni. 
- A lehető legnagyobb diszítőcsővet használjuk, különben egy örökkévalóságnak fog tűnni a töltés. Közben a csokoládé lehűl, és a tészta elég kemény lesz.
- Anyósom (akinek a kezei a képen látszanak :)))) szuper ötletének köszönhetően sikerült csak a töltés. Vizet forraltunk és abba állítottuk a műanyag üveget, hogy a csoki kicsit visszamelegedjen és a tészta megint folyjon.
- Muffin formákban sütöttem, és alufoliával biztosítottam, hogy a tojások stabilan álljanak.
- A tojásokat lyukkal felfelé kell sütni.
- Ha túltöltöd vagy túl sokáig sütöd, akkor a tojáshéj megreped. Ha nem töltöd meg eléggé, akkor meg nem lesz szép tojásformájú. :)))

U.i.: Nekem és anyósomnak csak 5 tojás megtöltéséhez volt türelmünk, a többi tésztát egy 18 cm-es átmerőjű köralakú és sütőpapírral bélelt tortaformában sütöttem ki még a tojások előtt kb. 20 perc alatt.

7 megjegyzés:

  1. Ötletes ez a brownie. Megnéztem az ötletet adó receptet is, nos, ő is egy másik blogról merített ihletett.
    Az eredmény érdekes,mutatós, bár nem hiszem, hogy én ennyit veszködnék vele. A fecskendővel való megtöltés se semmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen. Én sem biztos, hogy vesződöm majd vele mégegyszer. :)))

      Törlés
  2. Macerás, de igazán látványos! Nálunk nem divat a locsolkodós tojásosztogatósdi, de ha az lenne, tuti kipróbálnám, mert nagyon jó az ötlet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és mégvalami. Nagyon tetszik a blogod! :))

      Törlés
    2. Köszi szépen. Egyetértek. Macerás, de látványos. :))

      Törlés
  3. És meg is locsoltak?:)))

    VálaszTörlés
  4. Most, hogy mondod nem. Pedig előtte még eszembe volt, hogy legalább egy locsoló verset kéne kérni, mielőtt átadom a tojásokat elfogyasztásra. :)))

    VálaszTörlés