2012. április 3., kedd

TWD 5 - Pizza Rustica spenót krémlevessel

Elérkezett az idő a következő TWD recepthez. Ezen a héten Pizza Rustica-t kellett készíteni. Azonban elöljáróban meg kell hogy mondjam, mivel már több mint 7 hónapja élek frankofón területen, így nekem ez a pizza inkább emlékeztetett pitére (a francia quiche-re egész pontosan), mint pizzára. Persze ettől az apróságtól eltekintve ez egy nagyon klassz kis recept, amivel pikk-pakk isteni finom pitét lehet készíteni. De a pizza szót azért mégis csak megtartanám arra az esetre, ha élesztős lapos tésztát kell csinálni valamilyen paradicsomszósszal. :)))
A mostani recepttel is természetesen megesett, hogy kicsit változtattam a tölteléken egyrészt mert pecorino sajtot nem találtam, másrészt mivel a többi TWD blogger arról áradozott, hogy milyen finom lett a spenótos változat.
pizza azaz pite tésztát a receptnek megfelelően készítettem, csak annyit változtattam, hogy fele annyi cukrot tettem bele. Tudom. Tudom. A receptnek pont az lett volna a lényege, hogy édes tészta - sós töltelék, de valahogy nem akarodzott kipróbálni. Főleg miután a végeredmény ízével abszolút elégedett voltam.
A töltelék az én változatomban:

HOZZÁVALÓK


250 g ricotta
50 g reszelt sajt mix (emmental, pecorino, stagionati és mozzarella)
15-20 levél fiatal spenót (aprítva)
200 g sonka vagy szalonna kocka
3 kis tojás
100 g kukorica
só, bors

Összekevertem minden hozzávalót és beletöltöttem a tésztába. 190 fokos előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöttem.

A pontos és eredeti receptért kattins 
Emily blogjára (Capital Region Dining) vagy Raelynn blogjára (The Place They Call Home).

Előételnek a pizzát azaz pitét kiegészítve készítettem egy isteni finom spenót krémlevest, amit a 
Gasztronomia a la Gabo blogon találtam.


SPENÓT KRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK

200 g fiatal spenót (megmosva és felaprítva)
1 közepes vöröshagyma (megpucolva és felaprítva)
2 gerezd fokhagyma (megpucolva és felaprítva)
4 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál liszt
6 dl húsleves alaplé (nekem most leveskockából)
1 dl tejszín
reszelt sajt mix (ami megmaradt a pizza azaz pite készítesekor)
só, bors
mozzarellaTedd a vajat és az olívaolajat a lábasba, és melegítsd addig amíg a vaj fel nem olvad. Ezután add hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát, és párold, amíg a hagyma üveges nem lesz. Majd jöhet a felaprított spenót. Amikor a spenót kicsit megfonnyadt, add hozzá a lisztet és pár percre rá a húsleves alaplevet. A levest ezután fel kell forralni. Ha felforrt, levesszük és botmixerrel jól összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, és hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot, majd ízesitjük. 2-3 percig még főzzük és kész.

Kockázott mozzarellával, esetleg mini mozzarella golyókkal tálaljuk. Isteni finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése