2012. január 21., szombat

Karamellás csokitorta avagy Twix torta

Kedves férjem már egy ideje rágja a fülem egy jó kis csokitortáért. Idézem:  "Miért csinálsz mindig gyümölcsös süteményt, mikor csinálsz már valami igazi tömény csokitortát?" Tény, én ilyen gyümölcsös sütemény párti vagyok. Valahogy nem tudok ellenállni a sok gyümölcs látványának. Itt Luxembourgban amúgy is nagyon klassz a gyümölcs-zöldség választék. Szinte minden kapható attól függetlenül, hogy tél van. Persze mindennek ára van. :)))) De mind olyan gusztán néz ki. :)))

Mivel igazi csokitortát utoljára tényleg tavaly novemberben sütöttem, és mivel találtam egy fantasztikus gasztroblogger-t, aki szuper francia pitetortákat süt, meg is volt a nyertes csokitorta.

A Twix torta pedig nem más, mint

  • Paté Sablée
  • Ganache
  • Caramel de Sel

Hát igen egy igazi francia pitetortának minden része francia. A paté sablée az nem más mind omlós tészta, a ganache a csokoládé krém, a caramel de sel pedig vajkaramella. A receptet pedig Pastrygirl oldalán találtam, és az itthon lévő hozzávalók alapján adaptáltam. Unciában volt minden megadva, és szerencsére a mérlegemen lehetett ebben a mértékegységben mérni. Aki esetleg nem tudna, azok kedvéért átváltottam grammra.

HOZZÁVALÓK 

PATÉ SABLÉE (23 cm-s pitetortaforma)

14 dkg (5 oz) szoba hőmérsékletű vaj
10 dkg (3,5 oz) kristálycukor
2 egész tojás
24 dkg (8,5 oz) finom liszt
1 teáskanál só

Először a vajat a cukorra felhabosítottam. Majd hozzáadtam a tojást, végül a lisztet és a sót. A tészta nagyon-nagyon puha állagú. Folpackba csavarva hűtőbe raktam vagy másfél-két óráig. (A recept azt írja,hogy akár egész este benn lehet a hűtőben.)

Először sütőpapírok között próbáltam kinyújtani, de nem sikerült. Arra nagyon ráragadt. Itt vesztettem egy adag tésztát is. :(((( Ezek után is jól meglisztezett folpackok között nyújtottam ki. Így már simán ment minden. Igyekeztem szép kör alakúra nyújtani addig amíg a formánál nagyobb méretet el nem értem.

Ezek után újból hűtőbe kellett volna rakni egy órára, de sajnos ezt kihagytam, mert így is későre járt. Utólag, lehet hogy be kellett volna tenni, ugyanis sütés közben az oldala kicsit megroggyant. A tészta közepét villával jól megszurkáltam, sütőpapírt vágtam bele és babbal megtöltöttem. 180 fokos előmelegített sütőben sütöttem kb. 10-15 percig. Majd kivettem a babokat és a sütőpapírt és sütöttem még 10-15 percig. 

CARAMEL DE SEL


1,25 dl tejszín
20 dkg (7 oz) cukor
egy csipet só

Először a tejszínt egy kis lábasban felforraltam, majd félretettem.

Egy másik lábasba beletettem a cukrot és adtam hozzá 5 evőkanál vizet. Max. hőmérsékleten FOLYAMATOS kevergetés mellett felforraltam. Ez szerintem 5 percbe sem telt. :)) Amikor a cukor elkezd forrni, utána már nem szabad keverni, csak folyamatosan figyelni. Mivel a cukor nagyon gyorsan barnul, sőt még azután is sokat sötétedik, hogy lekerül a tűzhelyről, tudtam, hogy még időben le kell venni. Amikor szép világosbarna, akkor kell levenni. Átkeverni, hogy egyenletes színt kapjon, és fél percen belül meg is kaptuk a szép sötét borostyán színű karamellünket.

A tejszínt nagyon apránként kell beleönteni, mert fel-felfröccsen, meg serceg, meg gőzöl. Akkor kell a sót is hozzáadni, majd kicsit félretenni. Ilyenkor még túl forró ahhoz, hogy a tésztára lehessen önteni. Ha esetleg túl sokáig várnánk, és bekeményedne, csak pár másodperc kell neki max. hőmérsékleten, hogy megint folyékony állagú legyen.

Nekem nagyon sok lett a karamell, így nem öntöttem bele az összeset a tésztába: Csak annyit öntöttem bele, hogy kb. 1 mm vastagságú legyen. Fakanállal szépen elegyengettem.

GANACHE

A ganache-t nem az eredeti recept szerint csináltam, mert nagyon sok lett volna és nem fért volna bele az én megroggyant szélű pitetortámba. :)))

100 g tejcsokoládé
100 g étcsokoládé (nekem 50%-os volt)
1,5 dl tejszín
3 evőkanál szoba hőmérsékletű vaj

A tejszínt közepes hőmérsékleten felforraltam, majd ráöntöttem a darabokba tört csokoládéra. Amint a csokoládé felolvadt, akkor adtam hozzá a vajat. Nagyon klassz sűrű állagú lett. Pont olyan, amilyet szerettem volna. Ekkor eszembe jutott, hogy de jó lenne, ha most lenne egy kis rum vagy rum aromám. Biztos klasszul illene bele. De sajnos nem volt. :))) Mindenképp írjatok, ha ti rummal kipróbáltátok. Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen.

13 megjegyzés:

  1. Te jó ég! Csokimennyország :-) Rettentően tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, ízre is mennyei lehet!

    VálaszTörlés
  3. Én szinte mindig rummal(-aromával) készítem a csokiganache-t, de finom reszelt narancshéjjal, fahéjjal, kardamommal.... próbálkozz, nagyon sok féle fűszert elbír szerintem - bár ízlés dolga.
    Nagyon guszta a tortád!

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon figyelemre méltó torta!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek! Tervezek még sok-sok csokis süteményt a blogra. A férjemen biztos nem múlik majd. :)))

    VálaszTörlés
  6. Felhasznaltam a ganachet a csokis citromtortamhoz, es bar meg a hutoben dermed, de szerintem eletem tortaja/sutije lett.... kosziiii

    VálaszTörlés
  7. Eviv, nagyon jól hangzik a csokis citromtorta. Hol lehet megnézni majd milyen lett?

    VálaszTörlés
  8. Szombaton nemcsak megnezheted, hanem meg is kostolhatod! :-) remelem izleni fog! :-)

    VálaszTörlés
  9. Szuper! Bár nem most írtad smsben, hog nekiesel a ganache-nak? :)))Hogy lesz így a tortán?

    VálaszTörlés
  10. Majd megprobàlom visszafogni magam...vagy rögtön duplaadagot készitek...vagy triplàt... :-D

    VálaszTörlés
  11. Ez a torta egyszerűen TÖKÉLETES.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Nálunk abszolút benne van a Top3-ban. :)))

      Törlés
  12. A hétvégén francia sütinapok voltak az egyik helyi cukrászdában (Szombathely), és ez lett a kedvencünk. Úgy örülök, hogy megírtad ezt a receptet, holnap biztosan kipróbáljuk!!!

    Anita

    VálaszTörlés