2011. október 31., hétfő

Ganache (Banános-csokis kosárka)

De mi is az a ganache?

Úgy gondoltam, hogy a nagyon hangzatos francia elnevezés mögött, biztos valami speciális csokoládékrém rejtőzik. De tévedtem, mivel a ganache nagyon is egyszerű.

Semmi mást nem kell tenni, mint a tejszínt felforralni, majd ráönteni a feldarabolt csokoládéra, és kézi habverővel szépen összedolgozni.

4 db a képen látható 9 cm átmérőjű kosárkához kb. 1-1,5 dl tejszín és fél tábla étcsokoládé szükséges. Ha nincs otthon kész kosárka, akkor a Fahéjas tarte tatin vagy az Almatorta Jane Price után szabadon tésztáját is lehet használni. Ez esetben nem torta formában, hanem muffin vagy szuflé formában kell kisütni a kb 12-15 cm átmérőjű korongokat (attól függően mekkora a forma) ugyanúgy, mintha tortát sütnénk. A megadott tészta mennyiségből kb. 10 darab kosárka fér ki (attól függően mekkora a forma).

Én a ganache alá banán-karikákat is rejtettem és a tetejét megszórtan mogyoróval. De szinte bármilyen gyümölccsel kiváló lesz. Az elkészítése alig vesz igénybe 10 percet. Utána irány a hűtő! Kész kosárkáknál kicsit többet kell várni, hogy megpuhuljanak, mint a frissen készítettek esetében. 

2 megjegyzés: