2012. február 9., csütörtök

Csokis cupcake szaloncukorral

Az ötlet onnan jött, hogy már egy ideje ide-oda tologatom a Karácsonyról megmaradt kb. 10 darab szaloncukrot. Már rég nem vagyok olyan karácsonyi hangulatban, hogy még februárban is szaloncukrot majszoljak. De akkor mi legyen vele?

Legyen sima csokoládés muffin és abba majd belekockázom a szaloncukrokat. De hol találok cupcake receptet?

Nagy keresésbe kezdtem, amiközben találtam van egy tonna cupcake meg egy tonna muffin receptet. Én eddig szinonímaként használtam a kettőt, de mind kiderült, bizony nagyon helytelenül tettem. Akik nem ismerik azok kedvéért. Van egy olyan blog, hogy cuppcake.blog.hu, ahol nagyon klassz bejegyzést találtam a cupcake történetéről és a muffin-cupcake különbségről.


Az általam készített cupcake nem erről a blogról van, de ígérem legközelebb innen készítem. A recept Chockylit oldaláról való.

HOZZÁVALÓK (8-10 cupcake)

120 g cukor
56 g vaj
53 g liszt
22 g kakaópor
1 tojás
1 dl tej
1/2 teáskanál vanília aroma
1/4 teáskanál szódabikarbóna (késhegyni is elég)
1/8 teáskanál sütőpor (késhegyni is elég)
csipet só
4-5 szaloncukor (nekem nugátos, marcipános és karamellás volt)

Robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk a tojást és tovább keverjük. A összes száraz összetevőt egy külön tálban keverjük össze. A vanília aromás tejet a száraz összetevőket felváltva a masszához adjuk. Végül belekeverjük az apró kockákra vágott szaloncukrot. Muffinformákba töltjük, MAX félig és180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

TIPPEK

  • Így utólag úgy gondolom, hogy a szem mértékkel kimért 1/8 teáskanál sütőpor és 1/4 teáskanál szódabikarbóna nagyon sok volt. Egy késhegyni bőven elég lett volna. Valamint a felénél tovább tényleg ne szabadott volna töltenem.
  • Nekem óriásira felfújódott és ki is futott a formából. Így amikor kivettem a sütőből úgy összeesett, hogy ilyen "szép" lyukas lett. A muffin papírban nem is lehetett szépen kivenni, csak kikanalazni. 


Mindennek ellenére kedves férjem, aki "Ne csináj sokat, mert csak egyet fogok enni! megközelítéssel örült a süti ötletemnek, kettőt egy ültő helyében benyomott. A harmadikat meg bespájzoltam egy órával később. Majd kijelentette, hogy ez szuper volt, ő pont akkor szereti ha ilyen nyúlós, dzsúzos, muddy-s. :))))

3 megjegyzés:

  1. Nagyon birom az irásaidat :))
    Én amugy husvétkor is simán kapható vagyok a zselés szaloncukorra :))

    VálaszTörlés
  2. Köszi. Még akad egy pár zselés nálam, ha sietsz. :)))

    VálaszTörlés