Már egy ideje kinéztem magamnak a frangipán krémet, vagy más nevén a sült mandulakrémet. Főleg azóta, amióta a három királyok ünnepén kóstoltam egy frangipánkrémmel töltött leveles tésztás galette-t.
Múlt héten, pedig megláttam a "Tarte Bourdaloue", ami egy tipikus francia pitetorta sült mandulakrémmel és körtével.
A galette nem csak leveles tésztából készülhet. A klasszikus vízkereszti galette persze abból. Chiesi-nél a mandulasarokban például van egy remek recept rá. A galette lényege pedig, hogy lapos legyen és kerek alakú, az oldalát pedig csak be kell hajtani. Ilyen egyszerű. :))
PATÉ BRISÉE (recept innen)
HOZZÁVALÓK
175 g finom liszt
14 g kristálycukor
113 g szobahőmérsékletú vaj
1/2 teáskanál só
30-60 ml jéghideg víz
Először össze kell keverni a lisztet, a cukrot és a sót, majd hozzá kell adni a vajat. Robotgéppel addig kell keverni, amíg morzsás állagú nem lesz. Ezután jöhet a víz, amit én már kézzel dolgoztam vele. Először csak 30 ml-t. Ha nem állna össze a tészta, akkor mehet még bele.
A tészta nagyon omlós lesz. A nyújtás előtt legalább egy órát hűtőben kell tartani.
FRANGIPÁN KRÉM (recept innen adaptálva)
HOZZÁVALÓK
50 g mandulapor vagy finomra őrőlt mandula
50 g vaj
50 g kristálycukor
1 tojás
5 g liszt
1 teáskanál vanília kivonat
Minden összetevőt kézi vagy konyhai robotgéppel összedolgozni, és kész a krém.
ÖSSZEÁLLÍTÁS
2 körte
2 evőkanál fahéjas cukor
A tésztát olyan 2-3 mm-sre ki kell nyújtani. A szélén 3-4 cm-t kihagyva meg kell lenni a mandulakrémmel és szépen rászeletelni a körtét. Végén megszórtam a körtét és a tésztát is fahéjas cukorral.
190 fokos előmelegített sütőben 25 percet sütni.
Ma először de dupla adagban gyártom le e csodát, remélem sikere lesz! Szurkolj!
VálaszTörlés