Egyik kedves kollégánőmnek tegnap volt a szülinapja. Kb. egy hónappal ezelőtt, amikor a meghívás érkezett, azonnal lecsaptam az alkalomra, hogy hadd készítsem én a(z egyik) szülinapi tortát.
És igent mondott. Főleg mivel közben kiderült, hogy még sosem volt ilyen marcipán borítású szülinapi tortája. A torta kókuszos lett, mivel ez a kedvence.
Ez utóbbi kérés meglehetősen nagy kihívás elé állított, mivel még sosem készítettem kókuszkrémet vagy bármilyen kókuszos sütit, a kókuszgolyón kívül. Bár az is inkább csokigolyó kókuszreszelékben megforgatva.
Folyamatosan bújtam a szakácskönyveket és az internetet, mire megleltem a megfelelő recepteket, amiből kiindulhattam.
Ez eredeti elképzelés szerint kakaós piskótát szerettem volna készíteni fehér kókuszkrémmel. A piskóta ötlet azonban csak addig állt, amíg rá nem találtam erre a hatlapos sütemény receptre Csiperke blogján. Mivel én kakaós piskótát terveztem és anno még valahol olvastam, hogy a sima piskótából úgy lesz kakós piskóta ha elveszel legalább két evőkanál lisztet, és helyére ugyanennyi kakaót adsz.
KAKAÓS TÉSZTA (Csiperke receptje)
HOZZÁVALÓK
500g liszt (minusz kék púpos evőkanálnyit)
2 púpos evőkanálnyi kakaópor
1 csomag sütőpor
80g puha vaj
80g porcukor
2 dl tej
Kézzel minden hozzávalót összedolgoztam. Először a szárazakat, majd a vajat, végül a tejet. Mérni végül nem mértem, hanem szemre 6 részre osztottam.
200 fokos előmelegített sütőben hajszál pontosan 4 percig sütöttem. Amíg sült egy réteg, valóban pont volt elég időm kinyújtani a következőt. Ment mint a karikacsapás, csak úgy mint ahogy Csiperke ígérte.
KÓKUSZKRÉM (Dr. Oetker szakácskönyvből adaptálva)
HOZZÁVALÓK
200g kókusztej
500g mascarpone
100g porcukor
két csomag zselatin (kb. 1l-hez való)
A kókusztejet közepes hőmérsékleten felforraltam, majd lehűtöttem. A mascarpone-t habosra kevertem a porcukorral, majd hozzáadtam a kókusztejet. Végül a zselatint. Azért kellett két csomag, mert nagyon nehezen akart a krém besűrűsődni. Valószínűleg kevesebb kókusztej is elég lett volna, de én igazán kókuszosat szerettem volna.
A TORTA ÖSSZEÁLLÍTÁSA
400g marcipán a borításhoz
200g marcipán a masnihoz és a szegélyhez
6 evőkanál kókuszreszelék
Minden réteget megkentem a krémmel, majd kb. egy evőkanálnyi kókuszreszeléket szórtam rá. Majd jöhet a következő réteg. Végül bekentem a torta tetejét és oldalát is a krémmel.
Két folpack között kinyújtottam a megszínezett marcipánt, és beborítottam vele a tortát. 200g sárgára színezett marcipánból pedig masnikat készítettem.
Jó tanács: a marcipán eredetileg sárga, szóval a kék színező ilyen szép zöldre színezi. Ha tényleg kéket szeretnél, akkor inkább fondant-ot használj, ami alapból fehér.
MASNI KÉSZÍTÉS
A torta tetején lévő masnit hurkonként kell elkészíteni. A marcipánt 1-2mm-re kinyújtottam. Majd 1 cm széles és kb. 10 cm hosszú csíkokat vágtam belőle. Hurok úgy kell készíteni hogy félbehajtod a marcipánt és a végét összecsíped. Oldalt fektetve szárítod.
Nekem tetszik, a külleme sem rossz, de a belseje az amire nagyon kíváncsi vagyok. Nagyon finom lehet! Gratulálok!
VálaszTörlésÉva
ui: Elmentettem!:)
VálaszTörlésÉva
Köszi. Igyekszem képet szerezni. Kicsit késésben voltam a készítéssel, és a szülinapi bulira már sajnos elfelejtettem fényképezőt vinni. :)))
VálaszTörlésEmese!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a tortát, szerintem, és a buli többi résztvevője szerint is eszméletlen finom volt...:-)
Remélem, a képek mindenkinek tetszenek.
A zünnepelt.
Igazán nincs mit. Örömmel készítettem.
VálaszTörlés