2011. november 8., kedd

Történetek - Mi is az a tarte tatin?

A történet szerint a 19. század végen járunk Franciaországban. Egész pontosan Solonge régió Lamotte-Beuvon városában, ahol két nővér, Stéphanie és Caroline Tatin egy aranyos kis fogadót üzemeltetnek. 

Stéphanie, az idősebb nővér hagyományos almás pitét szeretett volna készíteni a vendégeknek, amikor is az almákat a tűzön felejtette. Csak akkor kapott észbe, amikor már égett szagot érzett. Hogy mentse a menthetőt, gyorsan beborította tésztával és betette a sütőbe. Miután kész lett, kiborította és még melegen a vendégek elé tette. A vendégek annyira oda voltak a borított almatortáért, hogy a fogadó jelképévé vált.



Az eredeti tarte tatin recept:

- Végy egy 6 cm mély rézserpenyőt és vastagon kend ki vajjal. Utána szórj bele vastagon porcukrot. Majd fektesd rá a felnegyedelt almákat (Pippin vagy Calville). Végül tégy a tetejére még egy adag vajat és cukrot.
- Közben készítsd el a tésztát lisztből, vajból és vízből, amit 1 miliméter vastagságúra nyújts ki. A tésztát fektesd az almákra és fedd le úgy, hogy a fedő ne érjen hozzá a tésztához.
- A serpenyőt tedd be egy széntüzelésű sütőbe, amiben már jó vastag a parázs. A parázsból tégy a fedőre is, mivel csak akkor sikerülhet, ha ugyanolyan hőmérsékletet kap felülről és alulról is.
- 20-25 perc után vedd ki a sütőből és óvatosan emeld fel a tészta szélét egy késsel. A torta akkor van kész, ha a gyümölcsök szép aranybarnák és a cukor enyhén karamellizálódott.
- Ha kész, akkor tedd a tetejére azt a tálat, amiben fel szeretnéd szolgálni és fordítsd meg a tortát úgy, hogy a gyümölcsök legyenek felül.
- Melegen tálald.

Akinek esetleg nem lenne széntüzelésű kemencéje és parázsálló rézserpenyője, az kattintson ide vagy a lenti források valamelyikére a modernizált receptért.

Megjegyzés: A Hotel Tatin a mai napig üzemel és természetesen a Tarte Tatin jelenleg is szerepel az étlapon.

Forràsok:
http://www.tarte-tatin.info
http://en.wikipedia.org/wiki/Tarte_Tatin
http://www.hotel-tatin.fr
http://lamotte-beuvron.fr/article.php3?id_article=12
http://www.tartetatin.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése