2012. február 19., vasárnap

Kókuszos hatlapos torta

Egyik kedves kollégánőmnek tegnap volt a szülinapja. Kb. egy hónappal ezelőtt, amikor a meghívás érkezett, azonnal lecsaptam az alkalomra, hogy hadd készítsem én a(z egyik) szülinapi tortát. 

És igent mondott. Főleg mivel közben kiderült, hogy még sosem volt ilyen marcipán borítású szülinapi tortája. A torta kókuszos lett, mivel ez a kedvence. 

Ez utóbbi kérés meglehetősen nagy kihívás elé állított, mivel még sosem készítettem kókuszkrémet vagy bármilyen kókuszos sütit, a kókuszgolyón kívül. Bár az is inkább csokigolyó kókuszreszelékben megforgatva. 

Folyamatosan bújtam a szakácskönyveket és az internetet, mire megleltem a megfelelő recepteket, amiből kiindulhattam.

Ez eredeti elképzelés szerint kakaós piskótát szerettem volna készíteni fehér kókuszkrémmel. A piskóta ötlet azonban csak addig állt, amíg rá nem találtam erre a hatlapos sütemény receptre Csiperke blogján. Mivel én kakaós piskótát terveztem és anno még valahol olvastam, hogy a sima piskótából úgy lesz kakós piskóta ha elveszel legalább két evőkanál lisztet, és helyére ugyanennyi kakaót adsz. 

KAKAÓS TÉSZTA (Csiperke receptje)

HOZZÁVALÓK

500g liszt (minusz kék púpos evőkanálnyit)
2 púpos evőkanálnyi kakaópor
1 csomag sütőpor
80g puha vaj
80g porcukor
2 dl tej 


Kézzel minden hozzávalót összedolgoztam. Először a szárazakat, majd a vajat, végül a tejet. Mérni végül nem mértem, hanem szemre 6 részre osztottam. 

200 fokos előmelegített sütőben hajszál pontosan 4 percig sütöttem. Amíg sült egy réteg, valóban pont volt elég időm kinyújtani a következőt. Ment mint a karikacsapás, csak úgy mint ahogy Csiperke ígérte. 

KÓKUSZKRÉM (Dr. Oetker szakácskönyvből adaptálva)
 
HOZZÁVALÓK
 
200g kókusztej
500g mascarpone
100g porcukor
két csomag zselatin (kb. 1l-hez való)

A kókusztejet közepes hőmérsékleten felforraltam, majd lehűtöttem. A mascarpone-t habosra kevertem a porcukorral, majd hozzáadtam a kókusztejet. Végül a zselatint. Azért kellett két csomag, mert nagyon nehezen akart a krém besűrűsődni. Valószínűleg kevesebb kókusztej is elég lett volna, de én igazán kókuszosat szerettem volna. 

A TORTA ÖSSZEÁLLÍTÁSA
 

400g marcipán a borításhoz
200g marcipán a masnihoz és a szegélyhez
6 evőkanál kókuszreszelék

Minden réteget megkentem a krémmel, majd kb. egy evőkanálnyi kókuszreszeléket szórtam rá. Majd jöhet a következő réteg. Végül bekentem a torta tetejét és oldalát is a krémmel. 

Két folpack között kinyújtottam a megszínezett marcipánt, és beborítottam vele a tortát. 200g sárgára színezett marcipánból pedig masnikat készítettem. 

Jó tanács: a marcipán eredetileg sárga, szóval a kék színező ilyen szép zöldre színezi. Ha tényleg kéket szeretnél, akkor inkább fondant-ot használj, ami alapból fehér. 
 
MASNI KÉSZÍTÉS
 

A torta tetején lévő masnit hurkonként kell elkészíteni. A marcipánt 1-2mm-re kinyújtottam. Majd 1 cm széles és kb. 10 cm hosszú csíkokat vágtam belőle. Hurok úgy kell készíteni hogy félbehajtod a marcipánt és a végét összecsíped. Oldalt fektetve szárítod. 

5 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik, a külleme sem rossz, de a belseje az amire nagyon kíváncsi vagyok. Nagyon finom lehet! Gratulálok!
    Éva

    VálaszTörlés
  2. Köszi. Igyekszem képet szerezni. Kicsit késésben voltam a készítéssel, és a szülinapi bulira már sajnos elfelejtettem fényképezőt vinni. :)))

    VálaszTörlés
  3. Emese!
    Nagyon szépen köszönöm a tortát, szerintem, és a buli többi résztvevője szerint is eszméletlen finom volt...:-)

    Remélem, a képek mindenkinek tetszenek.

    A zünnepelt.

    VálaszTörlés
  4. Igazán nincs mit. Örömmel készítettem.

    VálaszTörlés