2012. február 12., vasárnap

Körtés mandulakrémes galette

Már egy ideje kinéztem magamnak a frangipán krémet, vagy más nevén a sült mandulakrémet. Főleg azóta, amióta a három királyok ünnepén kóstoltam egy frangipánkrémmel töltött leveles tésztás galette-t. 

Múlt héten, pedig megláttam a "Tarte Bourdaloue", ami egy tipikus francia pitetorta sült mandulakrémmel és körtével. 

A galette nem csak leveles tésztából készülhet. A klasszikus vízkereszti galette persze abból. Chiesi-nél a mandulasarokban például van egy remek recept rá. A galette lényege pedig, hogy lapos legyen és kerek alakú, az oldalát pedig csak be kell hajtani. Ilyen egyszerű. :))

PATÉ BRISÉE (recept innen)

HOZZÁVALÓK

175 g finom liszt
14 g kristálycukor
113 g szobahőmérsékletú vaj
1/2 teáskanál só
30-60 ml jéghideg víz

Először össze kell keverni a lisztet, a cukrot és a sót, majd hozzá kell adni a vajat. Robotgéppel addig kell keverni, amíg morzsás állagú nem lesz. Ezután jöhet a víz, amit én már kézzel dolgoztam vele. Először csak 30 ml-t. Ha nem állna össze a tészta, akkor mehet még bele. 

A tészta nagyon omlós lesz. A nyújtás előtt legalább egy órát hűtőben kell tartani. 

FRANGIPÁN KRÉM (recept innen adaptálva)

HOZZÁVALÓK
 

50 g mandulapor vagy finomra őrőlt mandula
50 g vaj
50 g kristálycukor
1 tojás
5 g liszt
1 teáskanál vanília kivonat

Minden összetevőt kézi vagy konyhai robotgéppel összedolgozni, és kész a krém. 

ÖSSZEÁLLÍTÁS
 

2 körte
2 evőkanál fahéjas cukor

A tésztát olyan 2-3 mm-sre ki kell nyújtani. A szélén 3-4 cm-t kihagyva meg kell lenni a mandulakrémmel és szépen rászeletelni a körtét. Végén megszórtam a körtét és a tésztát is fahéjas cukorral.

190 fokos előmelegített sütőben 25 percet sütni. 

1 megjegyzés:

  1. Ma először de dupla adagban gyártom le e csodát, remélem sikere lesz! Szurkolj!

    VálaszTörlés