2011. november 6., vasárnap

Panni mama tejpitéje

Tejpite, tejes pite, intelligens krémes. Mind a három név ezt a végtelenül egyszerű, de mégis ellenállhatatlanul finom édességet takarja. Legtöbben tortaként vagy vastag süteményként készítik el, de nem az én nagymamám, ő ugyanis vékonyra süti és a végén feltekeri. Amikor kész, mint a piranhák rárepülünk és 2 perc alatt eltüntetjük. Általában egy tepsi nem is elég belőle. :)))

 
HOZZÁVALÓK
4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor
4 tojás
fél liter tej
1 csomag vaníliás cukor

Az elkészítése nagyon egyszerű. Először a tojás sárgáját szépen habosra kevertem a cukorral. Utána apránként hozzáadtam a lisztet és csomómentesre dolgoztam. Végül jött a tej, ami után a massza inkább palacsinta tésztára emlékeztetett, mint sütemény tésztára. Utolsó lépésként felvertem a tojás fehérjét (vigyázva arra, hogy csak makulátlanul tiszta tállal és robotgéppel dolgozzunk, különben nem lesz belőle igazi kemény hab) és, ahogy nagymamámtól tanultam, szép nyolcas mozdulatokkal hozzáadtam a masszához. Ne szabad nagyon összetörni, épp csak annyira, hogy szép, homogén hab legyen a tetején.

A kész tésztát egy kivajazott, majd kilisztezett lapos tepsibe öntöttem. Nekem egy 35*30-as tepsim volt, és tökéletesen megfelelt. Fakanállal még kicsit elegyengettem a habot, hogy szépen befedje az egész tepsit és mehetett is a sütőbe alacsony (kb. 140-160) hőfokon.

Tűpróbával teszteltem. Akkor van kész, ha a belseje már nem folyik, de még krémes állagú. A teteje pedig szép egyenletes barna. Azért nevezik a tejpitét sokan intelligens krémesnek, mivel sütés közben a masszából "egyedül" kialakítja a tészta részt, a krém részt és a hab részt. Az alja legtöbbször nagyon világos marad. Ne várjunk addig, amíg az is elkezd barnulni, mert akkor nem lesz meg a tészta és a hab között a krémes rész.

Ha kész lett, jól megszórtam vaníliás cukorral és jöhetett a tekerés. A tészta ilyenkor még nagyon forró, de nyugodtan lehet várni vele, amíg hűl egy kicsit. Vagy aki ilyen pókhas, mint én, egy tiszta konyharuha segítségével gyorsan feltekeri (nem törődve az esetleges "égési" sérülésekkel) és már kebelezi is be lázasan. Nehogy már ideje legyen szegény tejpitének kihűlnie.

4 megjegyzés:

  1. Jaaaj!!! Ezt a receptet száz éve el akarom kérni Töled!!!!!! De jó!!!!

    VálaszTörlés
  2. :))) Majd mindenképp írd meg, hogy sikerült és, hogy Norbinak is ízlett-e.

    VálaszTörlés
  3. Panni mama megjegyzése:
    Mesike nagyon aranyos írja le,hogy hogyan is kell pontosan csinálni
    Jót kuncogott azon,h 5dkg vajat elfelejtette
    A konyharuhás tekerés számára újítás

    VálaszTörlés
  4. Hát igen, kedves nagymama elfelejtette mondani a vajat. :)) De így is nagyon finom lett.

    A konyharuhás újítás pedig abból adott, hogy én baromi torkos voltam, a tészta meg még nagyon forró. :)

    VálaszTörlés